Elmann - Advokat Jakob Schnack og seniorjurist Frederikke Hagen berg

 

Den 1. juli 2023 trådte den nye lov om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår i kraft. Loven erstatter den hidtil gældende ansættelsesbevislov og medfører udvidede oplysningsforpligtelser for arbejdsgivere samt introducerer en række nye lønmodtagerrettigheder. Du kan læse mere om de væsentligste ændringer her.

Er du arbejdsgiver?

Den nye ansættelsesbevislov medfører en række nye regler og forpligtelser for dig som arbejdsgiver, som du skal være opmærksom på. Herunder bl.a.:

  • Lovens anvendelsesområdet er blevet udvidet.
  • Skærpet tidsfrist for udlevering af oplysninger om ansættelsesvilkår.
  • Udvidet oplysningspligt.
  • Nye mindstekrav til ansættelsesvilkår.
  • Indførelse af nye godtgørelser.

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på konsekvenserne ved mangelfulde ansættelsesbeviser og manglende overholdelse af oplysningsforpligtelsen. Udover den allerede gældende forpligtelse til at betale godtgørelse, hvis du som arbejdsgiver ikke har opfyldt din oplysningspligt, indføres der som noget nyt, at du som arbejdsgiver også kan blive mødt med krav om godtgørelse, hvis en medarbejder afskediges eller udsættes for ugunstig behandling for at have udøvet sine rettigheder eller gjort krav gældende, ud fra hvad der er fastsat i den nye ansættelsesbevislov. For at undgå at skulle betale godtgørelse, er det derfor vigtigt, at virksomhedens standardkontraktskabeloner opdateres, således at de i forhold til nyansættelser er i overensstemmelse med de nye krav, der trådte i kraft 1. juli 2023.